Ensjø Nordsjö Idé & Design

Meny

Hvordan velge gulv

Utvalget av ulike gulvmaterialer er enormt, og det kan være vanskelig å finne riktig. Hvilket gulv som kler boligens arkitektur, din egen smak, og hva som er mest funksjonelt, skal settes opp mot budsjett og enda flere faktorer. Her viser vi deg hvordan velge gulv!

Gulvet har en særstilling i boligen. Det er den flaten du oftest er i fysisk kontakt med, den forankrer rommet og binder sammen interiøret. Du skal like hvordan det ser ut, men ulike rom har ulike krav. Det kan gjelde slitestyrke, vedlikehold, evne til å stå imot fukt og vann, varmeisolasjon, lyddemping og hvor godt det er å gå på.

Ingen gulv er nøytrale. Gulvet er en anselig og dominerende flate i et rom som påvirker interiøret for øvrig. Gulvets farge influerer fargene på vegger, tak og møbler. En eikeparkett har ofte en gulaktig farge som vil smitte over på en lys veggfarge. Et stort mønster i gulvet vil kunne få en stor flate til å se mindre ut, mens et småmønstret gulv i lyse farger vil visuelt forstørre et rom.

Gulvet er også den flaten i boligen som slites mest. I rommet er gulvet derfor den overflate som har de største kravene til seg. Og alle rom i en bolig har sin egen kravspesifikasjon. I entréen, på kjøkkenet og på baderommet bør gulvmaterialet tåle å komme i kontakt med vann. På soverommet bør det være godt å svinge de nakne beina ut av sengen også en kjølig vintermorgen.

Bor det en hund i huset, bør gulvene tåle riping fra klørne. Alle gulvmaterialer er gode til sitt egnede bruksområde. Men alle gulv passer ikke overalt. I tabellen over kan du finne ut hvilke gulvtyper som egner seg til ulike rom.

Hvordan velge gulv: Parkett

Parkett er blitt et av de mest folkelige gulvene vi har, og vi finner dem i ett eller flere rom i nært sagt alle boliger i landet. Fordi parkett er så populært finnes den i sjeldent mange varianter. Trestavsparkett i eik har lenge vært den mest brukte, men i dag har trendbildet snudd mot bredere gulv. Plankegulv og enstavsparkett ser eksklusive ut og finnes i både rustikke og moderne varianter i mange farger og behandlinger. Parkettgulvene er som oftest overflatebehandlet med en matt og slipetålig lakk. Gulvene leveres ofte plastpakket, i standardlengder og med ferdig not og fjær. Det er lurt å legge gulvet så fort det er pakket ut. Gulvbord som blir liggende for lenge vil lett krympe og slå seg.

Mer om parkettgulv her »

Gulvet på bilde: Saga Elegant Oak Pearl

Hvordan velge gulv: Gulvbelegg i vinyl

Vinyl er selve kameleonen innenfor gulvdesign. Du får belegg med striper, ruter og bobler, eller naturtro imitasjoner av tre eller fliser. Noen overflater er glatte, noen matte, noen har tydelige mønstre. Det tåler mye slitasje, mange kvaliteter er behagelige å gå på, og vedlikeholdet er enkelt: vann og alminnelige vaskemidler holder lenge.

Vinyl er et plastmateriale, PVC, som produseres i alle mulige mønstre og farger og kan passe i alle husets rom. Vinylbeleggene finnes i fem ulike hovedkategorier: cushion vinyl, homogen vinyl, heterogen designvinyl, vinylfliser og baderomsvinyl.

Vinylbelegg kan legges løst eller festes med tape i små rom med liten belastning. I større rom anbefales helliming. I større rom og i våtrom bør du bruke håndverker, både av hensyn til kvalitet og garanti.

Mer om gulvbelegg her »

Gulvet på bildet: Texstyle Almeria Fawn

Hvordan velge gulv: Laminat

Laminatgulv lages av harde trefiberplater, med et påtrykt mønster. Slike gulv kan altså imitere hva som helst: stein, tre, metall og fliser, eller ha en helt egen design. Laminatene er enda hardere enn parkettgulv og lette å holde rene i hele produktets levetid. De er også er langt mer stabile mot for eksempel luftfuktighet enn parkett.

Laminatgulv lages ved at flere lag like eller forskjellige materialer er presset sammen. Du kan velge mellom direktelaminering og høytrykkslaminering. Direktelaminerte gulv har et dekorpapir som gir mønsteret, over legges et kraftig slitesjikt. Høytrykkslaminat lages ved å legge sjiktene lagvis. Dette laminatet er tøffere mot slag og harde støt.

De fleste laminatprodukter leveres med klikksystemer i not og fjær, for enkel montering.

Mer om laminatgulv her »

Gulvet på bildet: Mammut Plus Oak beige

Hvordan velge gulv: Tepper

En kald høstmorgen er det ikke et bedre gulvmateriale enn et teppe å ha på gulvet: varmt, behagelig å gå på og som regel fint å se på. Teppene kan være av ren ull, eller ull i blandinger med blant annet nylon. Teppene med kort luv er mer holdbare enn dem med lang luv. Teppene med lang luv og store løkker veier mindre enn andre tepper. Teppene med løkkeluv blir stive og sterke.

Et godt teppe samler støv og holder det fast nede ved gulvet inntil du kommer med støvsugeren. Andre gulvmaterialer får støvet til å virvle. Tepper har ikke allergifremkallende fibre, men er ofte laget av de samme materialene som du finner i møbeltekstiler og klær. Faste tepper er mindre egnet i fuktige kjellerrom, på kjøkkenet og på badet. Teppe leveres både som fliser og som banevare.

Mer om tepper her »

Hvordan velge gulv: Klikkvinyl

Klikkvinyl har tatt markedet med storm med sin brukervennlighet som gjør produktet til ei hybridløsning mellom laminat og ordinært gulvbelegg.

Klikkvinyl kan ved første øyekast se ut som laminat og fungerer på samme måten, ved at du klikker det på plass. Den største forskjellen er at klikkvinyl er mykt og bøyelig, og dermed enklere å jobbe med. Laminat må kuttes med sag og avgir støv. Klikkvinyl kutter du enkelt med en tapetkniv, og brekker det av. Ikke noe støv og mindre kutt og avfall.

Med fem millimeters tykkelse er klikkvinyl kraftigere enn vanlig gulvbelegg. Mens belegg kommer i store ruller, får du klikkvinyl oppdelt i esker, som med laminat. Slitestyrken veldig god. Belegget tåler vann og skal være enkelt å rengjøre. Det er ikke noe våtromsbelegg, men til kjøkken, entre og gang fungerer det veldig bra.

Lim er heller ikke nødvendig å bruke.

Mer om klikkvinyl »

Gulvet på bildet: Rigid Lock Kilda Cashmere

Tekst i denne artikkelen er hentet fra ifi.no og bildene er fra Tarkett og Gerflor.