Ensjø Nordsjö Idé & Design

Meny

Hvordan tapetsere

Mange tror at det er vanskelig å tapetsere, men det er faktisk både enkelt og veldig gøy. Her viser vi deg hvordan tapetsere!

Dessuten kommer du til å føle deg både stolt og fornøyd etterpå! Se filmen der Krickelin tapetserer soverommet sitt samtidig som hun forklarer hvordan man går frem.

Kristin Lagerqvist «Krickelin» driver en av Sveriges største livsstil/innredningsblogger krickelins.se

Kan man legge ny tapet oppå gammel tapet?

Det gamle tapetet har større innvirkning på tapetseringen enn det man skulle tro. Først og fremst må underlaget alltid være jevnt og rent. Fjern derfor løstsittende tapet, og slip og sparkle etter behov. Dersom det gamle tapetet har en farge som er vesentlig forskjellig fra det nye, bør du grunnmale først.

Hvis tapetlengden blir skjev når du setter den opp, så ta den av og prøv på nytt. Hvis du prøver å «vri» den på plass er det lett at tapetet bretter seg og går i stykker. Det kan du gjøre, men det er stor risiko for at tapetet bretter seg og går i stykker. Det er mye bedre å ta strimmelen løs og prøve på nytt.

Bruk riktig lim

Det er ikke så lurt å ta den første og beste boksen som det står «tapetlim» på. Ulike typer tapeter krever ulike typer lim. Les derfor nøye på tapetetiketten før du kjøper lim.

Bruk riktig verktøy

Riktig maleverktøy i høy kvalitet gjør alltid arbeidet enklere. Planlegg tapetseringen godt, og sørg for at du har alt du trenger hjemme før du begynner. Hvis du har verktøy liggende fra tidligere, bør du kontrollere om de er i god nok stand. Det er for eksempel viktig at bladet på tapetkniven er skarpt, slik at tapetet ikke revner når du skjærer i det.

«Man trenger vel ikke å lodde?

Hvis du vil være sikker på at tapetet henger rett, bør du vinkle det etter et tapetlodd (eller et vaterpass). Øyemålet er ikke alltid til å stole på…

Hvordan vet jeg om jeg må rive av den gamle tapetet? Og når er det greit å bare sparkle over ujevnheter og skjøter?

Kjenn etter i skjøtene hvor hardt det gamle tapetet sitter. Man bør alltid grunne med en tapetgrunning som gir en god base for sparkling og tapetsering. Videre kommer det an på hva slags tapet det er. En ikke vevet-tapet, som går kant i kant, gir ingen skjøter. Er det papirtapet med trådkant må man glatte ut skjøtene og videre sparkle slik at det blir jevnt. Se mer på før tapetsering

Noen tapeter er spaltbare, eksempelvis vinyltapet og strukturvinyl. Dette gjør at man kan rive bort det øverste laget hvis tapetet har struktur.

Jeg ønsker å tapetsere en fondvegg på soverommet, men underlaget er malt tapet. Hvordan gjør jeg dette best?

Sjekk veggen for ujevnheter. Sparkle veggen slik at den blir helt jevn. Slip og mal før du tapetserer. Det kan være lurt å male overflatene som skal tapetseres i en lik farge slik at det ikke kommer en annen farge igjennom tapetet og om skjøtene spriker litt. Overflaten må være jevn og i samme farge, og det er ekstra viktig på glatt lys vegg.

Hva med å tapetsere oppå strukturtapet? Hvordan skal jeg gå frem og hvilke verktøy trenger jeg?

Hvis det er en strukturtapet som ikke har blitt malt før bør den være spaltbar. Da kan du fint rive av det øverste strukturlaget på tapetet. Videre grunner du med tapetgrunning, og til slutt sparkler du veggen helt jevn, sliper og grunnmaler eller forlimer. Helt til slutt tapetserer du. Husk på at noen tapetleverandører krever at man maler overflatene først. (se forrige punkt)