Ensjø Nordsjö Idé & Design

Meny

Sparkling for nybegynnere

For å få et fint hus må grunnmuren være rett, det gjelder også når du skal sparkle. En godt sparklet vegg eller tak danner grunnlaget for en fin overflate. I denne videoen viser malermester Kim Telle hos Nordsjö hvordan du går frem for å få et best mulig resultat.

Kilde: https://www.ifi.no/sparkling-for-nybegynnere-sa-enkelt-gjor-du-det

Å sparkle gipsplater kan virke skummelt for noen, men om du gjør riktig forarbeid og setter deg inn i det du skal gjøre, så er det noe absolutt alle kan klare. For å få et godt resultat er det viktig å følge noen retningslinjer, Kim Telle i Nordsjö demonstrerer i denne videoen hvordan du sparkler og strimler skjøter og hjørner.

Dette trenger du:

  • Papirstrimmel
  • Sparkelspade/Sparkelbrett.
  • Herdende gipsmasse, til glipper som er over 3 mm.
  • Gipsplatesparkel.
  • Medium sparkel.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

UTSTYR OG VERKTØY: Når du skal sparkle gipsplater trenger du: Papirstrimmel, sparkel/sparkelspade, herdende gipsmasse, gipsplatesparkel og en medium sparkel.

Forarbeid:

For å få best mulig resultat, er det viktig å kontrollere gipsoverflatene før du starter. Her er punktene Kim Telle anbefaler du bør sjekke:

  1. Sjekk at gipsen er riktig montert.
  2. Se etter sår og skader på gipsplatene.
  3. Sjekk at alle skruer er skrudd godt inn. Skru inn skruer som stikker utom platen.
  4. Mål høyden/lengden på platene. Skjær deretter opp papirstrimmel som er like lange som platene/skjøtene.

Foto: Chera Westman/ifi.no

KONTROLLER: Før du starter bør du kontrollere at gipsen er riktig montert. Se også etter sår og skader på platen, og pass på at skruene er skrudd godt inn.

Sparkel og gipsmasser:

Herdende gipsmasse
Den herdende gipsmassen bruker du på de skjøtene hvor glippene (sprekkene) er over 3 mm. Denne gipsmassen påføres før du strimler med gipsplatesparkel.

Gipsplatesparkel/Papirstrimmel
Papirstrimmelen påfører du i våt gipsplatesparkel. Det gjelder både flat vegg og i hjørnene. Strimmelen kan brettes på midten når den påføres i hjørnene. Dra sparkelspaden/sparkelbrettet kontrollert over strimmelen slik den fester seg jevnt med sparkelmassen. Ikke bruk for mye kraft, det kan skade eller rive opp papirstrimmelen.

Medium platesparkel
Medium sparkel påføres dag to. Den påføres over de strimlede skjøtene eller hjørnene. Skrap bort overflødig sparkelmasse slik overflaten blir glatt og fin. Samme prosessen gjentas dag tre, når vi går på annen gang sparkling med medium sparkel.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

PAPIRSTRIMMEL: Papirstrimmelen påføres du direkte i våt gipsplatesparkel, det gjelder både for flat vegg, og i hjørnene.

Kims supertips:

For å få de beste mulige hjørnene anbefaler Kim Telle at du deler opp jobben. Han anbefaler å sparkle den ene siden dag to, og den andre siden dag tre.

– Deler du opp sidene, er det enklere å få et skarpt og fint hjørne, som er det vi ønsker, sier han.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

DETTE KLARER DU: Å sparkle gipsplater kan virke skummelt for noen, men om du gjør riktig forarbeid og setter deg inn i det du skal gjøre, så er det noe absolutt alle kan klare.