Ensjø Nordsjö Idé & Design

Meny

Hvordan male vegg

Trinn for trinn hvordan male vegg innendørs.

Forarbeide – Ingenting er kjedeligere enn maling som flasser og ujevne vegger. Derfor må du alltid huske på forarbeidet. Fremgangsmåte er vask, sparkling og grunning for å gi det beste sluttresultatet.

1. Dekk

Dekk med dekkepapp, plast eller malerfilt. Tak bort alle stikk-kontakter, ledninger etc.

2. Fjern alle spikere og skruer.
3. Rene vegger

Rene vegger er viktig for et plettfritt resultat når du skal male. Vask veggen med Nordsjö Original Forvask som er spesielt laget for vask av overflater som skal males. Skyll rent med vann etterpå for å fjerne såperester. Vi får mange spørsmål om man kan vaske med grønnsåpe eller salmiakk – og svaret fra våre malermaestere er NEI. Disse produktene etterlater ofte fett som gir et svært dårlig underlag for maling. 3. Har du en vegg eller tak som nylig er gipset vegg eller en annen umalt overflate? Grunning av nye og umalte overflater med Original Grunning for vegg og tak sørger for at malingen metter overflaten og da minsker du mulighet for skjolder og ujevnt resultat på gips og veggplater eller Orginal Kvist og sperregrunn på panel, listverk og møbler av tre. Grunning skal helst skje før sparklingen igangsettes. Den beste metode er først å grunne, deretter sparkle for så å flekkgrunne der du allerede har sparklet så unngår du glansskjolder.

4. Fyll igjen alle små hull, sprekker med hurtigtørkende sparkel.

Gamle spikerslag lar seg ikke skjule av malingen, og bør sparkles. Større fordypninger må sparkles i flere omganger, for fugemassen trekker seg sammen når den tørker. Bruk et sparkelprodukt som er tilpasset overflaten – bruk Original Medium sparkel til gips og plater, samt Professional Akrylsparkel til panel, lister, møbler og annet treverk. Bruk en liten sparkelspade, og sparkle gjerne i 2 omganger. Grunn over sparklingen etterpå. Da blir dekkevnen bedre. Ønsker du slett vegg, men har glassfiberstrie på veggen? Følg oppskriften i artikkelen Slik får du slett vegg

5. Sparkle alle skjøter

Skal du male en ny gipsvegg eller platevegg eller -tak, vær nøye med å sparkle alle skjøter. Bruk skjøtestrimmel og sparkle i flere omganger.

6. Puss veggene

Puss veggene lett med sandpapir med medium eller finkornet papir for å få den slette overflaten du gjerne er ute etter. Bruk et slipebrett med forlengerskaft så går arbeidet raskere. Treverk kan, når den kommer i kontakt med vann, reise «bust» så en lett omgang med sandpapir ettervask gir deg en slett overflate. Tørk av og fjern alt pussestøv med en mikrofiberklut.

7. Fyll ujevne sprekker

Et tips fra våre malemestere er å fylle Original akrylfugemasse i ujevne sprekker langs tak- og gulvlister. Dette er en detalj som tar litt ekstra tid, men det er verdt å vente på da sluttresultatet blir fantastisk. Fyll sprekker og mellomrom med Original akrylfugemasse som du setter inn i en fugepistol, og struk ut massen med en fingertupp (dyppet i såpevann) for å få jevne og fine overganger. Vær nøye med listverk rundt vindu og dør da dette gjerne males med en blankere maling. En blank maling avslører underlaget i større grad enn matt maling.

8. Bruk maskeringstape på lister.

Trykk tapen inntil underlaget slik at ikke malingen «blør» under tapen og gir ujevne overganger. Tre tips du bør kjenne til om maskeringstape. 

9. Male

Begynn med å male langs kanter, i hjørner og langs lister med en pensel (såkalt avsetning). Bruk gjerne det smarte håndholdte karet fra Jordan. Rull over avsetningen med en liten rull. Du får best resultat uten ujevnheter hvis avsetningen ikke har begynt å tørke når du starter å male hele flater. Derfor bør du avsette en vegg om gangen.

  • Dypp rullen i karet, og fyll rullen med så mye maling som mulig uten at det begynner å dryppe. Tips – du skal ikke se fibrene på rullen. Start med å rullebredder fra toppen og ned. For best resultat bør du ikke rulle mer enn to rullebredder om gangen.
  • Pakk inn ruller, kar og pensler i en plastpose etter at du er ferdig med det første strøket. La det første malingsstrøket tørke, og fullfør deretter med ett strøk til. Fjern tapen umiddelbart etter at du er ferdig.

Handleliste

Langpensel Ultimate inne 50 mm

Den unike bustsammensetningen sikrer optimalt malingsopptak og gir en særdeles flott overflate.

Brytebladkniv

Stor og robust brytebladskniv med et godt grep.

Malerull Ultimate jevne underlag midi 10 cm

Jordans råeste malerull for deg som skal male panel.

Minirullbøyle Perfect kort

Den korte rullebøylen passer fint for deg som skal male møbler, dører, karmer eller andre små flater.

Minirullkar 10 cm

Minirullkar passer best til de mindre jobbene hvor man bruker mini eller midiruller.

Rullesett Ultimate 18 cm jevne underlag

Jordans råeste rullesett for deg som skal male vegg eller tak. Malerullen har høyt malingsopptak for færre dypp